….A kép nem valamit mutat, hanem megmutatkozik.
Megmutatkozik, mint kép. A festmény úgy viszonyul a képhez, mint szöveg a mondanivalóhoz. Jó esetben teljesen ki tudja mondani a mondanivalót.
A festmény akkor igazi, ha a képet, amely mint kép megmutatkozik, magába tudja venni.
A kép nem a világban mutatkozik meg, általában. A képet az ember a világra már vetíti s így a világ retroprojekciós felület. Nem mintha a festmény nem lenne az. De ablakként az. Az ember átnézhet valahová. Valahová a képbe.
A kép egy helyzet abból a végtelen szellemi erõbázisból, amely a jelen pillanatban is a világot élteti.
A kép fénytest, de nem csak az érzék optikai értelmében, hanem a fény életfakasztó energia-hordozójaként.
A kép a fény Merkúrja.
A festmény nem a kép, hanem az ablak, amely által láthatóvá válik a kép.
A kép a szellemben van, nem a vásznon. És nem a keretben. A vászon, a karton, a felület és a keret- mindezek együtt az ablakhoz tartozó dolgok, beleértve magát az alkotást is.
Magában a képben elmerülni, a látványba való fejetlen fejesugrást jelenti. Mert csak tudatosan lehet látni. A tudatosságot mellõzõ látás merõ érzékelés. Ilyesmit a kamera is tud, méghozzá meglepõen jól.
Ez az, amiért látványról szó sem lehet. Ha a látvány hatás-elemeit leleplezi a tudatos látás, a képi alkotás összezsugorodik, mert a hatni akaráson kívül semmit sem mond s azt is rosszul.
Ellenben a képet hozó képi alkotás csak annyira hat, amennyire ezzel együtt járhat egy bizonyos hatás és inkább a mondanivalóra összpontosít. Mindezt miért?
Mert kép nélkül nincsen létrehozás. A kép, amint megmutatkozik, nem mint látvány mutatkozik meg, hanem egy valamit létrehozó szellemi energiát szabadít fel. Ez a felszabadult szellemi energia nem, hogy a valóság része lesz, hanem maga az, amely tovább építi-szövi, mintegy létrehozza a valóságot…

Dénes Albert

( Részlet az "Intuíció" címû írásomból. )

Dénes Albert

Képgaléria

Loading images
loading
Kép 1 Kép 2 Kép 3 Kép 4 Kép 5 Kép 6

BELÉPÉS A GALÉRIÁBA   Magamról   Írások   Kapcsolat   Vendegkönyv   LINKEK