Dénes Albert és Mária honlapja
Az élet asztrológiája
Alapelvek a gyermeknevelésben

Kedves olvasó, mivel rég rájöttünk, hogy a szülői mivolt tulajdonképpen egy hivatás, amelyet éppen úgy kellene oktatni az iskolában mint az irodalmat, a matematikát, vagy a fizikát. Ezzel ugyanis sok családi cirkusz, félreértés és nyilván sok, a félrenevelésből származó sorsnehézség is elkerülhető lenne. Nem egy fiatal szülővel (anyukával, apukával) találkoztam, aki messze nem tudták mit kellene kezdeni a gyerekeikkel (beleértve részben önmagamat is), vagy teljesen hibás elvi alapok szerint próbálták a családi életet berendezni, amely berendezkedés természetesen nem volt boldogító senki számára és ráadásul még a párkapcsolat rovására is ment. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében tartom fontosnak a szülői hivatásról írni, abba betekintést, ha úgy tetszik beavatást nyerni. Mindazt, amit írok nem levegőből és nem könyvekből veszem, nem csupán és nem főként nem mások megfigyeléseiből (bár ez sem elhanyagolandó, hiszen közösségi lények vagyunk), hanem elsősorban a hét éves gyermeknevelési tapasztalataimnak, sikereimnek és kudarcaimnak a szellemi szinten is letisztított párlatának eredménye.

A szülői mivolt helyes megélésének első és egyben az egyik legfontosabb szabálya a helyes hierarchia megértése és betartása a családban. Vagyis, hogy a családban a szülők állnak az első helyen és utána következnek a gyerekek (és a nagyszülők, és rokonok és külső tanítók, nevelők). A szülő neveli a gyereket és nem a gyerek a szülőt. A szülő neveli a gyereket és nem a nagymama, a nagytata, a nagynéni, az óvó néni, a tanító néni, ha besegítnek mindig a szülőé az első, vagy a döntő szó, amit nem szabad, nem ajánlott a gyerek érdekében is felülírni.
A szülő igényei az elsődlegesek és utána következnek a gyerekek igényeinek a kielégítése. Itt nyilván nem a gyerekek elhanyagolására gondolok.
Mindez első látásra banálisan hangzik, de a gyakorlatban elég sok figyelmet, fegyelmet jelent a betartásuk a mai demokratikusan gondolkozó és ezért a hierarchiákat nem szerető embernek.

A részletekre kitérve: Mit értek azon, hogy a szülő áll a családban az első helyen.

Nagyon sok családban megfigyelhető, hogy a gyermek az, aki igazgayja a családot, a gyermek szabja meg a programot, az étrendet, a családi hangulatot stb.. Ez a helyzet általában onnan szokott származni, hogy a gyerekek az anyukákat könnyen befolyásolják és könnyen átviszik az akaratukat rajta. Nem kell elmondanom, hogy a gyerek hároméves koráig egy akarat lény, nem tud mást csak mindenfélét megkívánni és akarni. Ez a dolga a határokat feszegetni, kitapasztalni, megérteni míg végül bevésődnek és egyértelművé válnak számára. A szülő dolga pedig ezeket megmutatni, vagyis határt szabni. Ezen általános megismerési programból eredően, a kicsiknek ez a legerősebb pontjuk, sokkal szívósabbak és akaratosabbak, mint amilyenek mi magunk szülők vagyunk, már csak azért is, mert nálunk más szempontok is számításba jönnek a döntéseinknél. Ezt figyelmen kívül hagyva az anyuka enged a kicsi gyereknek, mert könnyebb engedni, mind a saját elgondolásainkat érvényesíteni, az akaratérvényesítést valamilyen módon megtörni, s ráadásul még következetesnek is lenni ebben. Az anyuka érzelmi megnyilvánulásokkal egybekapcsolt kéréseinek pedig az apuka kénytelen engedni, mivelhogy ő férfi és legtöbb férfi még a baba közelébe sem mer menni, nemhogy a parányi emberke nevelésébe hathatósan beleszóljon, beleszólni tudjon. Nagyon sok nőnek a gyermek egyébként féltve őrzött felségterület, akárcsak a konyha és leleményesen megkapják a módokat arra, hogy a párjukat hathatósan eltávolítsák onnan. Azt a tényt, hogy egyedül jobban szeretjük nevelni (gondozni) a gyerekünket, mint, hogy alkalmazkodni kelljen egy másikhoz, aki ezen a területen ráadásul kezdetben messzemenően ügyetlenebb mint mi, be kell vallanunk magunknak. Így megértőbbek leszünk a párunkkal is és nem zárjuk ki akarattal, vagy akaratlanul őt a családunk életéből, hanem éppen ellenkezőleg megtanuljuk bevonni. A kezdeti nehézségek után, pedig a befektetett energia, türelem, áldozat garantáltan, többszörösen megtérül.

Visszatérve a szülők igényeire. Az első és legfontosabb a családban, hogy az apuka és az anyuka nyugodt, kiegyensúlyozott és lehetőleg boldog legyen. A boldogságon természetesen nem heje, huját és szórakozást értek, hanem értem a szexuális élet folytonosságát és zavartalanságát, a személyes feltöltődés lehetőségét. A boldogság tulajdonképpen az egyetemes törvényekkel, a saját sors rendeltetésünkkel összhangban álló életvitel, életmód következménye, gyümölcse, ezért mindenkinél egy kicsit mást jelent és másként is valósítható meg. Az viszont kétségtelen, hogy a legfontosabb ennek megértése és folyamatos feldolgozása. Nem hiába mondta Jézus: Keressétek Isten országát és az ő akaratát és többit megkapjátok ráadásul.
Amennyiben az anya lelki és szellemi állapota zavaros, lázongó, nyugtalan, elégedetlen a gyerekek is, kezdetben sokkal feszültebbek és sírósak lesznek, végül pedig megbetegednek. Persze ezt a finom hangulati változást nem mindig könnyű észrevenni, de időnként lehet látni. Például, amikor a gyerekeim megütik, beleütik a fejüket, kezüket, vagy bárhol megsérülnek, azonnal gondolkozom hol támadok, mi nem tetszik, hol erőszakoskodom? A gyerekeink ugyanis a mi tükreink és ezért a legjobb fejlődési, leghathatósabb visszajelző rendszerünk. A gyermekeink betegsége, tulajdonképpen a mi, (anyák és a gyámok elsősorban és kisebb mértékben a apák), lelki szellemi feloldatlan konfliktusainkból, feszültségeinkből, rejtett agresszivitásunkból keletkezik, csapódik le. Minél erősebb ez a feszült állapot és minél elhúzódóbb annál súlyosabbak a betegségek is, amelyeket a gyerekeinknek el kell szenvedniük. Ebből kifolyólag áll az anya lelki, szellemi éber nyugalma és ennek a feltételeinek a megteremtése az első helyen, s nem a gyerekek extra szórakoztatása, kiszolgálása. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az anyukát is mostmár, nem csupán a gyereket, még a széltől is óvni kell, mert akkor pontosan az ellentétét érjük el annak ahová ki szerettünk volna lyukadni. Vagyis olyanokká változunk mi nők is, mint az üvegházba nevelt palánták az erős, öntudatos, szeretet sugárzó, szeretetre méltó családanya helyett.


Publikálva: 2009-02-27 11:58:20

Sorsok értelmezõjeként várom a kérdezõt!


Aktuális

...Dénes Mária
Address:

E-Mail:
denesmaria73@gmail.com denes_albert72@yahoo.com


Skype ID: maresz9   OFFLINE [OFFLINE]

Asztrológia, tudás és szabadság- Tanulmánykötet

Esszék, Tanulmányok

Egyetemes törvények


Most: 2020-06-04
Oldal látogatva: 735162
Most az oldalt nézik: 8 (Regisztrált felhasználók: 0, Vendégek: 8)
(Nincs regisztrált felhasználó online)
(Robotok: 0)
Legtöbben itt voltak: 36, ekkor: 2010-03-27 21:37:24
find Keresés a tartalomban
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztrálás
[648 regisztrált felhasználó]


free counters

Dénes Mária

Névjegy létrehozása